top of page

Narancs Szalon: Munkaerő kerestetik!

Kritikus munkaerőhiány a szlovákiai cégeknél, 200 ezer regisztrált munkanélküli a munkaügyi hivatalokban. A témák, amelyek terítékre kerültek a Bél Mátyás és a Konrad Adenauer alapítvány közös panelbeszélgetésén.


Minden egyes hónap végén rekordot döntünk, ami a munkanélküliségi mutatókat illeti, október végén mindössze 6,14% volt ez a bűvös szám. Igaz, történelmi minimumon van a munkanélküliség aránya, de ahogy azt Danica Lehocká, a Munkaügyi Minisztérium egyik szekciójának igazgatója megjegyezte, sohasem volt ennyi betöltetlen munkahely az országban.


Jelen pillanatban 76000 szabad állásról beszélünk, ami azt jelentené, hogy kapásból tudjuk alkalmazni a munkára alkalmas állástalan polgárok 45%-t. Michal Páleník, az Inštitút Zamestnanosti munkatársa szerint a probléma forrását a strukturális munkanélküliség jelenti, azaz a regionális, iskolázottsági és szakmai különbségek felzárkóztatásának hiánya és azoknak hibás értékelése a piaci trendek szempontjából. Megjegyezte továbbá, hogy a munkaügyi hivatalok tele vannak jobbnál jobb motivációs programokkal, de maga a szociális rendszer olyan összetett, hogy egy főiskolát végzett embernél is komoly figyelmet igényel annak megértése.

A szakemberek közötti generációs szakadék áthidalása borzasztó nehéz feladat. „Nincsenek fiatal hegesztőmunkások, miközben a jelenlegi szakemberek lassan mind elérik a nyugdíj-korhatárt.”panaszkodott Fél Nóra, a komáromi SAM-Shipbuilding and Machinery HR-menedzsere. Olyan mértékű szakember-hiányról beszélhetünk a relatíve magas munkanélküliségi rátákat mutató járásokban, mint pl. Komárom, hogy a cégek lassan már azért is megjutalmazzák alkalmazottjaikat, ha sikerül az ismerőseiket becsalogatni a cégbe. Semmivel sem rózsásabb a helyzet a pékségekben, ahol szabad péket már alig találni. Pálffy Katalin, a Minit-Fornetti cég HR-menedzsere elmondása alapján a léc olyan „magasan” van jelenleg, hogy az alapkritérium egyenlő az analóg óra ismeretével. Magyarán elég, ha nem késünk munkából.


További érdekességnek számított a galántai és a rozsnyói helyzet összehasonlítása, míg az előbbinél 2,1%-os mutatóról beszélhetünk, addig az utóbbinál ez tízszeres számot mutat. Brunner Varga Andrea információi alapján a Galántai járásban jelenleg 6000 szabad munkahely vár betöltésre 1100 kérvény mellett. Roppant megterhelő megfelelni a cégek feltételeinek, főleg ebben a helyzetben, amikor a kereslet jóval felülmúlja a kínálatot. Az említett cégek kénytelen külföldi munkaerőt alkalmazni. „A Galántai járásban kezdjük kimeríteni az utolsó lehetőségeket is, amelyek a helyiek és környékbeliek alkalmazását illeti.” jegyezte meg hivatal igazgatónője.

Rozsnyón a munkaügyi hivatal helyzete merőben más. Itt mindössze 300 szabad munkahelyről beszélünk 5000 jelentkező mellett. „Minden munkaerőpiac adta lehetőséget kihasználunk, hogy sikeresen meg tudjuk szólítani a vállalkozókat, eljárunk utánuk, néha a perszonális ügynökségek munkáját végezzük és minden emberért külön-külön megharcolunk, hogy sikeresen elhelyezkedhessen.” vázolta a gömöri helyzetet Monika Šeďová, a Roznyói járási munkaügyi hivatal igazgatónője.


Anton Marcinčin véleménye alapján roppant nehéz csökkenteni a regionális különbségeket, főleg egy olyan túlbürokratizált országban, mint Szlovákia. A kormánybiztos szerint hozhatunk törvényeket, rendeleteket, előírásokat, amelyek a leggyengébbeket védik, ha mindeközben csak azok látják át az egészet, akiknek pénzük, erős ügyvédjeik és komoly befolyásuk van. Pénz van, de az adminisztratív akadályok miatt nem tudjuk elkölteni.

A kérdésre, miszerint a munkanélküliség problémája romakérdés-e, Ravasz Ábel kormánybiztos úgy reagált, hogy elsősorban a roma közösségekben élő gyermekek iskoláztatása és az iskola előtti felkészítése a kulcs. Emellett rávilágított arra, hogy roppant nehéz a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása, ha a többségi nemzet kirekesztő és elutasító velük szemben, nem beszélve az iskolák fenntartóinak szegregációs politikájáról. „A törvény egy dolog, a kulturált hozzáállás pedig egy másik, nekünk pedig mindkettőre szükségünk van.” mondta.


Ha egy mondatban kellene összefoglalnunk a munkapiac problémáinak megoldását, akkor az így hangzana:


Szlovákiának flexibilitásra, a régiós különbségek enyhítésére és kulturált hozzáállásra van szüksége. Nem pedig bürökratákra.

Comments


bottom of page