top of page

Szlovákia történetében először nincs a parlamentben a kisebbségeket képviselő párt. Erre a helyzetre reagál a Kisebbségek Barátai Parlamenti Munkacsoport (KBPM), amely a téma szakértőit köti össze a kisebbségek iránt érdeklődő parlamenti képviselőkkel. Szakértői csapatát tíz, a kisebbségi jogok terén tapasztalt csúcsszakértő alkotja, beleértve korábbi és jelenlegi kormánybiztosokat. A parlamentben pedig kormánypárti és ellenzéki képviselők közös csoportjával dolgozunk együtt.

spmn_stretnutie_v_parlamente.jpg

A munkacsoport rendszeres találkozókat szervez a parlamenti képviselőkkel a Nemzeti Tanács épületében. • Fotó: Richard Vaško

A KBPM minden egyes parlamenti ülésszak előtt ellenőrzi a parlamenti agendát, kiválasztja a kisebbségeket érintő törvényeket, véleményezi azokat, majd pedig megtárgyalja észrevételeit a parlamenti képviselőkkel. A munkacsoport már több, mint egy éve dolgozik, és eddig több mint 40 olyan törvényt véleményezett, amely a kisebbségek életét érinti.

A KBPM munkáját egy nemzetközi partner, az Association for the Study of Nationalities (ASN – Kisebbségkutató Szövetség) is segíti, amely kisebbségi jogi szakértők nemzetközi hálózata. A KBPM fő partnere a parlamentben Miroslav Kollár parlamenti képviselő.

„Nagyon fontos, hogy Szlovákiában olyan kisebbségi jogi törvények legyenek, amelyek lehetővé teszik az ország minden polgárának a nyugodt, jó minőségű életet. A kisebbségek védelme minden kormány kötelessége, és ez nem lehet a mindenkori politikai kurzus kérdése. A KBPM azért jött létre, hogy megerősítse a kisebbségeket érintő törvénykezés minőségét. Az ASN nemzetközi hálózatának bevonásával tanácsainkat és elemzéseinket nemzetközi jó gyakorlatokkal tudjuk kiegészíteni, és inspirálni a szlovákiai közbeszédet azokkal a jó gyakorlatokkal, amik máshol már működnek,” mondta Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet elnöke és a munkacsoport egyik alapítója.

clean_abel&florian_spmn.jpg

A KBPM munkáját az Association for the Study of Nationalities (ASN – Kisebbségkutató Szövetség) is segíti. Az első közös beszélgetés szeptember 7-én zajlott Pozsonyban. A képen David Florian Bieber professzor, az ASN elnöke és Ravasz Ábel, a BMI elnöke.

Szeretne többet tudni a témáról?

Töltse le a KBPM eddigi összes állásfoglalását itt

bottom of page