top of page

Rólunk

A Bél Mátyás Intézet (BMI) egy 2014 óta működő, független agytröszt. Főbb területeink a kisebbségpolitika, régiófejlesztés és társadalmi inklúzió. Célunk a polgári Szlovákia gondolatának továbbvitele. Olyan országban szeretnénk élni, ahol mindenki ugyanannyira otthon érezheti magát, függetlenül nemzetiségétől, vallásától, szexuális orientációjától, életkorától, nemétől, egészségügyi állapotától vagy regionális hovatartozásától. Azt gondoljuk, hogy egy olyan sokszínű ország, mint Szlovákia, csak akkor lehet sikeres, ha minden polgárára ugyanannyira odafigyel. Az interkulturális együttműködés gazdag közép-európai tradíciójára építünk, amelyet számunkra Bél Mátyás személye testesíti meg. Róla itt olvashatnak többet.

A BMI szervezetileg polgári társulás, amely kutatói, elemzői, kiadói és ismeretterjesztő tevékenységet végez. Szervezetünk specialitása a tudományos munka kombinálása a regionális hálózatépítéssel. Munkánkat hazai és nemzetközi partnereinkkel közösen végezzük, ezek között elsősorban alapítványok, civil szervezetek, önkormányzatok, állami szervek és iskolák vannak.

Tevékenységünk zászlóshajói a Szlovákia nemzetiségi közösségeit bemutató Atlasz sorozat; nyári gyakornoki programunk; a Régiófejlesztést Most kezdeményezés és a Kisebbségek Barátai Parlamenti Munkacsoport.

A BMI alapító elnöke Chmel Rudolf, korábbi emberi jogokért és kisebbségekért felelős kormányalelnök. Jelenlegi elnökünk Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos. Kollégáinkról itt olvashat többet.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a munkánk, kérem lépjen velünk kapcsolatba vagy támogasson minket a további működésben.

ultra_pop_rudi_bacsi.jpg

Rudolf Chmel

A Bél Mátyás Intézet alapítója és első elnöke

Rudolf Chmel 2002 és 2006 között a Szlovák köztársaság kultuszminisztere volt. Az Iveta Radičová vezette kormányban 2010 és 2012 között pedig az emberi jogokért és kisebbségekért felelős kormányalelnöki posztot töltötte be.

bottom of page