top of page

Roma Ambassadors 2018

A Bél Mátyás Intézet idei utolsó konferenciáját ismét a régiókban tartotta, ez alkalommal Rimaszombat adott otthont a Hanns Seidel Alapítvánnyal közösen szervezett eseménynek.A Roma Ambassadors 2018 egy konferencia-workshop kombináció, melynek célközönsége kizárólag gömöri és nógrádi aktivistákból, polgármesterekből, képviselőkből és közéleti személyiségekből áll. A teltházas rendezvény magját a PURT romaszervezet tagjai adták, de szép számban részt vettek vendégek is a konferencián. A három és fél órán át tartó beszélgetést Morvay Péter, a Bél Mátyás Intézet igazgatója nyitotta meg. Évértékelő prezentációjából kiderült, hogy a gömöri és nógrádi projektek egyre sikeresebbek, egyre értékesebb és nagyobb szabású tervek válnak valóra, valamint egyre több település vesz részt a PURT munkájában. A konferencia második pontja egy egyfajta műhellyé alakult, ahol a résztvevők osztották meg egymással jövőbeli terveiket és legjobb ötleteiket.

Az esemény második felvonását Vavrek István, az első gömöri roma parlamenti képviselő nyitotta meg, motiváló és biztató összefoglalójában ismertette a jelenlévőkkel a parlament jelenleg tárgyalt törvényeit, melyek direkt módon érintik az ott élő emberek mindennapjait.

Őt Ravasz Ábel, a szlovák kormány romaügyi kormánybiztosa követte, aki miután szintén igyekezett összefoglalni a 2018-as évet, kitért az általa vezetett hivatal eredményeire és céljaira.


A konferencia zárásaként két elismert és a Roma Spirit gálán díjazott PURT-tag részesült kitörő tapsviharban. Mindkettőjük története figyelemre méltó, és munkájuk közösségük segítése érdekében vitathatatlan.

Viola Roman, Páskaháza polgármestere elnyerte a legjobb önkormányzati személy díját, míg Sajko Ferenc az év roma személyisége lett. Roman egy kis rozsnyói járás-beli falucskát varázsolt egy élhető településsé, Ferenc pedig „feltornázta“ a világtérképre a füleki erőemelő csapatot és az azt alkotó fiatal romákat. Mindkettőjüknek szívből gratulálunk.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page