top of page

Új hagyomány születik: a Bél Mátyás nap

Március 24-én, pénteken, Bél Mátyás születésnapján került sor egy a neves tudós, író és lelkész munkásságát és szellemi örökségét bemutató rendezvényre. A „Bél Mátyás Nap” célja az, hogy új hagyományt teremtsen a szlovák színtéren.


A rendezvény szervezőit nem csupán egy név köti össze: a januárban aláírt partneri szerződés alapján a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem (UMB) és a pozsonyi székhelyű Bél Mátyás Intézet (BMI) közös célja a névadójuk személyén keresztül összekötni az ország középső régióit, ahol Bél Mátyás született, a fővárossal, ahol alkotott.


A rendezvény keretén belül két panelbeszélgetésre került sor. Az első Bél Mátyás szellemi hagyatékával, életével és szövegeinek mai relevanciájával foglalkozott. A második beszélgetés pedig mai témákkal foglakozott, beleértve a szlovák társadalomban lévő értékkülönbségek áthidalásának lehetőségét és azt, hogy ehhez mit tud hozzátenni Bél Mátyás munkássága.


„Bél Mátyás számunkra nem csak egy történelmi személyiség. Munkája nemzetközileg is elismert minősége, a nemzeteket, vallásokat és régiókat átívelő élettörténete egyaránt ma is inspirációt jelentenek a számunkra. Bél Mátyás a ma emberének is van, mit nyújtson, és ezt az üzenetet szeretnénk átadni egy szélesebb közönségnek is”, mondta Ravasz Ábel, a BMI elnöke.


Az esemény helyszíne szorosan kapcsolódik a neves tudóshoz. A beszélgetések a Goethe Intézetben valósultak meg, amely Pozsony egykori evangélikus elővárosában, az egykori Bél Mátyás utcán található. Erre reflektált a rendezvény záróaktusa is, melynek keretén belül az érdeklődők részt vehettek egy történelmi sétán, melynek során Korpás Árpád Bél Mátyás Pozsonyát, valamint a tudós 19. századi kultuszát mutatta be.


„Azt remélem, hogy ez után az első évfolyam után a Bél Mátyás Nap egy évente ismétlődő, új hagyománnyá válik majd, és hogy minden alkalommal Szlovákia más városába hozhatjuk majd el Bél Mátyás örökségét. Jövőre a tudós kerek évfordulóját ünnepeljük majd, ezért úgy természetesen, hogy a Bél Mátyás Nap nálunk, Besztercebányán valósuljon meg”, mondta Vladimír Hiadlovský, az UMB rektora.






Tags:

2 views0 comments
bottom of page