top of page

Roma integráció: európai kérdések, helyi válaszok

Október 29-én a Bél Mátyás Intézet szervezésében Roma integráció: európai kérdések, helyi válaszok címmel konferencia került megrendezésre erről a fontos kérdésről. A résztvevők arra keresték a választ, hogyan lehet a sikeres helyi kezdeményezések erejét az országos és az európai szinteken is kihasználni.


A konferencián panelbeszélgetések keretén belül vitatták meg csehországi, magyarországi és szlovákiai szakértők a helyi megoldások erejét és az interkulturális együttműködés lehetőségeit. “Itt az ideje, hogy komolyan vegyük a helyi sikereket, és hogy az állami romapolitika is átvegye a pozitív impulzusokat. Ehhez kerestük a recepteket, átgondolva az interetnikus kommunikáció szerepét is. Általánosságban elmondható, hogy a résztvevők egyetértettek abban, hogy a helyi körülmények ismerete és a szereplők partnerként való megszólítása elengedhetetlenek ahhoz, hogy tartós eredményeket tudjunk elérni a leszakadt roma közösségek felzárkóztatásában,” – mondta Ravasz Ábel a Bél Mátyás Intézet vezetőségi tagja és a konferencia főszervezője.

A konferencián bemutatásra került a PURT szervezet is, amely több tucat gömöri és nógrádi faluban adott lehetőséget roma aktivistáknak arra, hogy jobbá tegyék közösségük életét.


Vavrek István rimaszécsi polgármester, a PURT vezetője szerint a legnagyobb előnye abban rejlik, hogy minimális ráfordítással nagy eredményekre képes. „A szervezet működési elve egyszerű: aktivisták hálózatát hoztuk létre, akik egy kis segítséggel energizálni tudják a helyi közösségeket. Találkoznak egymással, megbeszélik a problémákat és megkeresik a megoldásokat. Roma aktivistáink az egész településük számára hasznos projekteket valósítanak meg, és így érezhetően javul az együttélés minősége is.” – magyarázta Vavrek István, a PURT vezetője.




bottom of page