top of page

Ravasz Ábel a Washington Postnak: A menekültellenességnek más okai is lehetnek

A Bél Mátyás Intézet igazgatója, Ravasz Ábel arról ír a Washington Poston, hogy miért tiltakoznak az emberek a menekültek befogadása ellen Európában. A szlovákiai helyzetből indult ki, ahol a menekültellenesség okairól szóló elméletek egyike sem tűnik érvényesnek.

Az ellenérzésekkel kapcsolatosan általában a muszlimok és keresztények közti különbségeket, a biztonsági kockázatokat, a terrorizmustól való félelmet, az integrációs problémákat és a brüsszeli kvótákkal szembeni ellenállást szokták kiemelni. A cikk írója azonban egy olyan esetre hívja fel figyelmet, amikor Szlovákia önkéntesen akart befogadni néhány keresztény családot, összesen 149 embert, akik az ország szigorú biztonsági feltételeinek is megfeleltek volna. Ezt követően a befogadott családok egy nyolc hónaptól két évig terjedő integrációs folyamaton estek volna át, a katolikus egyház felügyelete mellett. Mindezek ellenére a helyi lakosság erős ellenállást tanúsított a kormány terve ellen.


Beigazolódott, hogy ebben az esetben nem érvényesek a menekültellenesség okairól szóló fenti fejtegetések. Ravasz Ábel szerint az ellenérzések mélyebbre nyúlnak. Éppen ezért ebben a kérdésben nem elég az általános félelmekkel foglalkozni, a problémát a helyi lakosság szempontjait figyelembe véve, az ő bevonásukkal kell kezelni.




bottom of page