top of page

Polgári Szalon – Ukrajna, Oroszország, Európa – biztonsági kérdések

„Ukrajna, Oroszország, Európa – biztonsági kérdések“. Ez volt a most másodjára megrendezett Polgári Szalon témája.


A Bél Mátyás Intézet (BMI) égisze alatt szervezett panelbeszélgetésen a téma szakértői vitatták meg Szlovákia kül- és biztonságpolitikai kihívásait.


A résztvevők az elmúlt év eseményeivel, mindenekelőtt az Európa biztonsági helyzetét drámai módon megváltoztató meg ukrajnai konfliktussal kapcsolatban fejtették ki véleményüket.

Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaság Kutatóközpontjának (SFPA) igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a keleti szomszédunknál kialakult háborús helyzet jelentősen érint minket is. „Nem pusztán az a lényeg, hogy 30 év múlva mi lesz Ukrajnában, hanem az, hogy 30 év múlva mi lesz nálunk. Ez nem egy ‚ad hoc‘ válság, hanem egy rendszerhiba.“


Ondrejcsák Róbert, az Európai és Észak-atlanti Kapcsolatok Intézetének (CENAA) igazgatója hangsúlyozta, hogy Szlovákiának igyekeznie kell jó szövetségi viszonyai fenntartására. Oroszországgal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az oroszok húsz év alatt nem dolgoztak ki semmilyen biztonsági alternatívát és mentálisan nem képesek olyan országok szomszédságában biztonságban érezni magukat, amelyek erősödnek.“


František Šebej, a parlament külpolitikai bizottságának elnöke és a most megrendezett Polgári Szalon szakmai vezetője csaknem két óra beszélgetés után mondott köszönetet a jelenlévőknek részvételükért és a konstruktív eszmecseréért. A Polgári Szalont Rudolf Chmel, a Híd parlamenti képviselője és a Bél Mátyás Intézet igazgatója is pozitívan értékelte.



bottom of page