top of page

PISA 2015 - Ránk dől vagy megáll oktatásunk tornya?

Hétfőn tartotta közös konferenciáját a Bél Mátyás Intézet és a Hanns Seidel Alapítvány, amely a "PISA 2015 - Ránk dől-e vagy megáll oktatásunk ferde tornya?" címet viselte. A konferenciát Peter Krajňák, oktatásügyi államtitkár és Ravasz Ábel, romaügyi kormánybiztos nyitották meg.


A konferencia fő témája a PISA tesztelések eredményei, valamint az egyre rosszabb tendenciákkal operáló mutatók voltak mind Szlovákiában, mind Magyarországon. A két ország által delegált szakemberek panelbeszélgetésében minden lehetséges ok és faktor górcső alá került, továbbá a két ország oktatásügyének legfőbb problémái is előkerültek. "Nagyon örülök, hogy sikerült egy fórumon belül ütköztetni a pedagógusok, elemzők, iskolaigazgatók, politikusok és polgári aktivisták konstruktív véleményét, ugyanis meggyőződésünk, hogy a jó ötleteket csakis együtt tudjuk átültetni a végrehajtásba", mondta Ravasz Ábel, a Híd párt alelnöke és romaügyi kormánybiztos, aki a konferencia hivatalos gesztoraként vett részt az eseményen.


A konferencia három részből állt össze, az elsőben a már említett szakemberek keresték a lehetséges okokat a romló eredmények kapcsán, a szlovákiai NÚCEM hivatalt Andrea Galádová, míg a magyarországi oktatási hivatalt Ostorics László képviselte. Őket egészítette ki Morvai Tünde a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa. A beszélgetést a Pátria Rádió szerkesztője, Vasík János vezette.


A második felvonásban a konferencia résztvevőinek alkalmuk nyílt meghallgatni Németh Szilvia, a T-Tudok tudásmenedzsment és oktatási kutatóintézet igazgatójának előadását, valamint Paul Collard, az OECD CCE program vezetőjének lehengerlő prezentációját. Paul Collard szerint nem a tanítási módszereken kell változtatnunk, hanem egyszerűen máshogy kell a diákokhoz állni, sokkal nagyobb teret kell biztosítanunk számukra mind a döntéshozatal, mind a felelősség szempontjából.


Az esemény harmadik, egyben zárórésze a vita volt, melyet Prékop Mária, az oktatási minisztérium nemzetiségi osztályának vezetője koordinált.


"Ez volt az idei első konferenciánk a Bél Mátyás Intézet szervezésében, és bátran állítom, hogy sikeresen lezajlott. A témát természetesen életben tartjuk, nem ez volt az utolsó workshopunk ebben az évben PISA témában", tette hozzá Morvay Péter, a Bél Mátyás Intézet igazgatója.




bottom of page