top of page

Zavolajme naše deti domov!

17. novembra sme si tohto roku pripomenuli nezvyčajným spôsobom. Na Poštovej ulici v Bratislave sme rozmiestnili vyše 150 kufrov, ktoré mali upozorniť na odlev mozgov zo Slovenska a na potrebu okamžitých reforiem, aby sme tomu zabránili. Inštaláciu sme spravili v spolupráci s Jurajom Hipšom a Alojzom Hlinom.


Podujatím sme chceli upozorniť vládu, aby skutočne naštartovala reformy, ktoré majú Slovensko posunúť vpred. „Najviac o odchode z krajiny uvažujú absolventi a študenti vysokých škôl z východu Slovenska. Až 57 percent z nich by podľa májového prieskumu chcelo dočasne alebo natrvalo odísť z krajiny. Hrozí nám tak ďalšie prehlbovanie regionálnych rozdielov,“ povedal prezident nášho inštitútu, Ábel Ravasz.



Dôvodom, prečo ľudia opúšťajú Slovensko, je podľa iniciátorov nízka kvalita vzdelávania, nedôvera v štátne inštitúcie aj klientelizmus. Juraj Hipš hovorí, že ročne študuje v zahraničí viac ako 20.000 mladých ľudí a polovica z nich sa po štúdiu nevráti. „Prichádzame tak o jednu z najcennejších vecí, ktorú ako krajina máme. Šikovných ľudí, ktorí majú šancu spraviť zo Slovenska modernú a inovatívnu krajinu, ktorá nie je len montážnou linkou a lacnou pracovnou silou,“ doplnil.


Alojz Hlina pripomenul, že pred 17. novembrom 1989 utekali mnohí ľudia zo Slovenska za slobodou, ktorú nemali. „Ale aj po 32 rokoch od revolúcie stále odchádzajú desaťtisíce prevažne mladých ľudí a mnohí sa už neplánujú vrátiť späť,“ poznamenal.


Ďakujem Vám za podporu tejto akcie a za požičanie vašich kufrov!

1 view0 comments
bottom of page