top of page

A Kisebbségek Barátai Parlamenti Munkacsoport folytatja a munkáját az új időszakban is

A Bél Mátyás Intézet sajtóhíre.

A Kisebbségek Barátai Parlamenti Munkacsoport (KBPM) 2021-ben jött létre, civil kezdeményezésként, a Bél Mátyás Intézet védnöksége alatt. A kezdeményezés célja az, hogy kompenzálja a nemzetiségi pártok hiányát a parlamentben azzal, hogy aktív párbeszédet nyit a képviselők és kisebbségpolitikai szakértők között, valamint hozzászól a készülő jogi anyagokhoz.


Mivel a nemzetiségi képviselet helyzete a választások után sem változott számottevően, a kezdeményezés a következő időszakban is folytatja a munkáját. Az első találkozó az új képviselőkkel már ezen a héten esedékes.


A KBPM 2021 szeptemberében jött létre, azóta figyeli a parlament munkáját és a törvényhozást a kisebbségek szempontjából. Munkamódszere elemzések létrehozása, ezek megvitatása a téma szakértőivel, majd az anyagok ismertetése az érdeklődő parlamenti képviselőkkel. A kialakított jó együttműködés eredményeképpen olyan területeken sikerült változásokat elérnünk, mint a lakhatás, oktatás, vagy a szlovákiai kisebbségek nyelvi jogai.


A munkacsoport eddig 85 szakvéleményt írt 35 olyan törvényjavaslathoz, amely közvetlenül vagy közvetve befolyásolja a kisebbségek életét. Ezek kivétel nélkül elérhetőek a Bél Mátyás Intézet weboldalán, itt. Működése során a KBPM sikeresen összegyűjtött 600 aláírást is a kisebbségek jogállását szabályozó törvény el nem fogadásával kapcsolatos tömeges állampolgári véleményezés részenként.


A régi parlamenti időszak végén értékelést készítettünk az egyes képviselők munkájáról. 57 olyan kulcsszavazást választottunk ki, amely az általunk elemzett törvények elfogadásáról döntött. Azoknak a képviselőknek, akik legalább ezek felében a kisebbségek pártján szavaztak, a


„Kisebbségek barátja a parlamentben”

szimbolikus díjat ítéltük meg. A következő 18 képviselőről van szó:

Alojz Baránik, Ján Benčík, Martina Brisudová, Peter Cmorej, Róbert Halák, Jarmila Halgašová, Miroslav Kollár, Monika Kozelová, Juraj Krúpa, Vladimír Ledecký, Tomáš Lehotský, Peter Osuský, Anna Remiášová, Jaromír Šíbl, Tomáš Valášek, Jarmila Vaňová, Marián Viskupič, Anna Zemanová és Jana Žitňanská.


A díjazottaknak ezúton is köszönjük az elvégzett munkát.


„Változatlanul fontosnak tartjuk, hogy a törvények kisebbségek szempontjait néző elemzése ne kivételes alkalom, hanem standard legyen. Szakértőink változatlanul szívesen együtt dolgoznak minden jó érzésű képviselővel. Remélem, hogy az új időszakban új szövetségeseket találunk a parlamentben, a spektrum minden részéről, és hogy együtt bebiztosítjuk a kisebbségeket érintő törvénykezés minél magasabb minőségét,” mondta Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet elnöke.


Kapcsolódó dokumentumok:






bottom of page