top of page

Ukrajina, Rusko, Európa - bezpečnostné otázky

Ukrajina, Rusko, Európa- bezpečnostné otázky. To bolo témou v poradí druhého stretnutia odbornej a laickej verejnosti – Občiansky salón.

Na panelovej diskusii, ktorej garantom a organizátorom bol Inštitút Matej Bela (IMB), sa vo štvrtok (29. 1. 2015) zúčastnili slovenské odborné elity pre oblasť zahraničnej a bezpečnostnej politiky.


Prítomní reagovali na udalosti uplynulého roku, keď predovšetkým konflikt na Ukrajine, zmenili dramatickým spôsobom bezpečnostnú situáciu v Európe.


Alexander Duleba z Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, ktorý sa dlhodobo vývoju na Ukrajine venuje upozornil, že vojnový stav u nášho východného suseda sa nás významne týka. „Tu nejde o to, čo bude o 30 rokov na Ukrajine, ale čo bude o 30 rokov u nás. Nie je to ´ad hoc´ kríza.“


Róbert Ondrejcsák, riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy zdôraznil, že Slovensko musí byť v rámci Aliancie dobrým spojencom a pomenoval aj problémy Ruska. „Rusi za 20 rokov neponúkli alternatívu bezpečnosti a nedokážu mentálne fungovať pri štátoch, ktoré rastú a silnejú. “


Predseda Výboru NR SR pre zahraničie František Šebej, odborný garant Občianskeho salóna, po takmer dvoch hodinách poďakoval prítomným za konštruktívnu výmenu názorov. Salón pozitívne zhodnotil aj predseda IMB a poslanec za Most-Híd Rudolf Chmel.



5 views
bottom of page