top of page

PISA 2015 – Our Tower of Education will stand or fall?

V pondelok sa konala konferencia Nadácie Hannsa Seidela a Inštitútu Mateja Bela pod názvom PISA 2015 – Padne na nás alebo ostane stáť veža nášho vzdelania?

Konferenciu otvorili Peter Krajňák, štátny tajomník Ministerstva školstva, a Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády pre rómske komunity a podpredseda strany Most-Híd.


Hlavným bodom tejto konferencie boli výsledky testovania PISA a zhoršujúce sa ukazovatele na Slovensku a v Maďarsku. Experti z týchto krajín prezentovali dôvody a faktory ovplyvňujúce konečné výsledky našich žiakov a hľadali najzávažnejšie problémy v školstve a edukačnom systéme. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo spojiť pedagógov, riaditeľov, analytikov, politikov a občianskych aktivistov na tému PISA, lebo sme presvedčený o tom, že iba spoločne dokážeme presadiť dobré myšlienky do exekutívy“, povedal Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády pre rómske komunity a podpredseda strany Most-Híd, ktorý bol oficiálnym gestorom konferencie.

Prezentuje pani Szilvia Németh z organizácie T-Tudok (Maďarsko)

Konferencia bola rozdelená na tri časti. V prvej diskutovali analytici a odborníci z dvoch krajín ohľadne možných dôvodov klesajúcich ukazovateľov. Slovenský úrad NÚCEM reprezentovala pani Andrea Galádová, z Maďarska prišli pán Ostorics z Úradu vzdelávania a Tünde Morvai, ktorá spolupracuje s Maďarskou Akadémiou Vied. Moderátorom prvého panelu bol známy redaktor rádia Patria, János Vasik.


V druhej časti mali účastníci konferencie možnosť pozrieť si a vypočuť prezentáciu Szilvii Németh, ktorá je riaditeľkou inštitútu T-Tudok, a taktiež veľmi zaujímavú prednášku pána Paula Collarda, keynote speaker-a pondelňajšej konferencie.

Veľmi nás tešil fakt, že Mr. Paul Collard prijal naše pozvanie a prišiel do Bratislavy

Pán Collard je generálnym riaditeľom programu CCE (Creativity, Culture and Education – OECD), ktorý zahŕňa zaujímavé nové metódy, ktoré majú vplyv na výsledky v testovaných školách. Podľa Paula Collarda je dôležité zmeniť postoj k žiakom a nie metódu výučby. Treba im dať väčší priestor pri rozhodovaní a taktiež väčšiu zodpovednosť.


Poslednou časťou bola otvorená debata, ktorú viedla pani Mária Prékop, odborná politička strany Most-Híd na tému vzdelávanie a riaditeľka Odboru pre výchovu a vzdelávanie národnostných menšín Ministerstva školstva.


„Bola to prvá tohtoročná konferencia Inštitútu Mateja Bela, a bez skromnosti môžem konštatovať, že bola veľmi úspešná. Táto téma je mimoriadne dôležitá, čiže s istotou viem povedať, že dnešný nebol posledný workshop o školstve v tomto roku“, dodal Peter Morvay, riaditeľ Inštitútu Mateja Bela.

Péter Morvay, výkonný riaditeľ Inštitútu Mateja Bela

Podujatie bolo realizované podporou Nadácie Hannsa Seidela Slovensko.


7 views0 comments
bottom of page