top of page

Ábel Ravasz pre Washington Post: Nové dôvody odmietania utečencov

Výkonný riaditeľ Inštitútu Mateja Bela Ábel Ravasz písal tento týždeň v článku pre Washington Post o tom prečo ľudia odmietajú príchod utečencov do Európy. Vysvetľuje v ňom situáciu na Slovensku, kde ani jedna z teórii proti utečencom neplatí.

Väčšinou sa spomínajú náboženské rozdiely medzi kresťanmi a moslimami, bezpečnostné riziko – strach z terorizmu, problém s integráciou a odmietanie kvót a diktovanie Bruselu. Autor v tomto článku poukazuje na prípad príchodu utečencov na Slovensko, ktoré sa rozhodlo prijať dobrovoľne niekoľko kresťanských rodín, spolu 149 ľudí, ktorých štát preverí či nepredstavujú bezpečnostné riziká. Po tom prejdú rodiny integračným procesom, ktorý potrvá 8 mesiacov až dva roky a pomôže pri ňom katolícka cirkev. Napriek všetkým týmto informáciám sa ľudia v obciach kde mali byť utečenci umiestnení vzbúrili a silno proti utečencom protestovali.

Mstyslav Chernov, Wikimedia Commons

V tomto prípade sa potvrdilo, že teórie o ktorých sa v súvislosti s odporom voči utečencom hovorí neplatia. Podľa Ábela Ravasza ide o hlbšie dôvody a pre politikov z toho plynie ponaučenie: v prípade integrácie utečencov, sa nestačí zaoberať všeobecnými obavami, ale treba sa na to pozrieť aj z lokálneho hľadiska.

Ábel Ravasz

3 views0 comments
bottom of page