top of page

Nyílt levél a kisebbségek jogállását szabályozó törvényről

Nyílt levélben fordult a Bél Mátyás Intézet elnöke, Ravasz Ábel a Kormányhivatal hivatalvezetőjéhez Július Jakabhoz a kisebbségek jogállását szabályozó törvény ügyében.

„Ez a törvény az ország kisebbségvédelmi rendszerének fontos és hiányzó eleme. Az, hogy jelenleg ilyen törvény nem létezik, megnehezíti a kisebbségek érdekképviseletét és a kormány politikájának megalkotását is. Ezért nagyon pozitívan értékeltük, amikor 2021-ben a kormány programjának részévé tette annak elfogadását” – áll Ravasz levelében, aki szerint a kormány 2022-es törvénykezési terve számolt ennek a törvénynek az elfogadásával, dátumként az év májusát, felelősként a kormányhivatalt és a kisebbségi kormánybiztos hivatalát jelölve meg.

Sajnos, 2022-ben nem sikerült elfogadni a törvényt. Az elérhető információk alapján azonban nem került sor a törvénykezési feladat eltörlésére vagy átütemezésére sem. Ezért partnerszervezeteikkel közösen decemberben aláírásgyűjtésbe kezdtünk annak érdekében, hogy a törvény bekerüljön a kormány 2023-as tervébe, ezzel feloldva a patthelyzetet” – írja a Bél Mátyás Intézet elnöke.


Az összegyűlt több, mint 600 aláírás okán az Intézet tárgyaláson vett részt Štefan Holý kormányalelnök hivatalával, amely megerősítette a fenti információkat.


A közlemény szerint az Intézet a tárgyalás után is ragaszkodik a javaslatához, így a törvénykezési terv feloldatlan konfliktussal kerül majd a kormány elé.


"Jakab úr, megértve a jelenlegi nehéz politikai helyzetet, felszólítjuk Önt, mint a feladat gesztorát, hogy oldja fel a kialakult patthelyzetet, mégpedig a törvény 2023-as tervbe való elhelyezésével (ami azt jelentené, hogy elfogadásra kerül), vagy pedig a feladat törlésével (ami azt jelentené, hogy nem).


Jogunk van tudni, mi a kormány terve ezen a téren a következő időszakban. Azt is javasoljuk, hogy hozza nyilvánosságra a készülő javaslat szövegét, mert erre eddig nem került sor, így nem történt meg a nyilvános eszmecsere a javaslatról egy ilyen fontos törvény esetében."Comments


bottom of page