top of page

Megjelent a Régiófejlesztési évkönyv 2021

Tíz írás arról, mi történt az elmúlt hónapokban a régiófejlesztés terén Szlovákiában. Ezt kínálja a most megjelent, Régiófejlesztési évkönyv 2021 nevű kiadvány, amely könyvként és online formában is elérhető. A kiadvány a Régiófejlesztést Most! (Regionálny rozvoj teraz, RRT) kezdeményezés legújabb projektje. Az RRT 2021-ben alakult a stratégiai gondolkodás megerősítésére a régiófejlesztés terén, és jelenleg a Bél Mátyás Intézet égisze alatt működik.


Az évkönyv a maga nevében első a szlovákiai közegben. Bár a tanulmányok jelentős része kritikai hangvételű, a kritika mindig konstruktív, javító szándékú, utakat mutatva, nem csak a kritikánál leragadva. Célközönsége mindenki, akit érdekel a szlovákiai régiófejlesztés, de ezen belül is elsősorban a terület szakemberei és a fejlesztéspolitikával foglalkozók. Nem csupán tudományos szövegekről van szó, hanem inkább az elemzést és a gyakorlati tanácsokat kombináló írásokról. A könyv célja egyben az is, hogy felkeltse a téma iránt azon diákok és fiatal kutatók figyelmét, akik munkája a következő évtizedekben meghatározhatják a régiófejlesztés irányát. Az évkönyv elérhető fizikai könyv formában a megszokott üzletekben, illetve elektronikus formában a Bél Mátyás Intézet weboldalán.


„A 2020-as és 2021-es éveket sajnos inkább az jellemezte, hogy fokozatosan elvesztettük a bizalmat a közintézményekben. Igaz ez a régiófejlesztés terén is. A Régiófejlesztési évkönyv 2021 szerzői ezért olyan ajánlásokat fogalmaztak meg, amelyek jobbá tehetik az életminőséget Szlovákia elmaradottabb régióiban is. Azt látjuk, hogy korrekcióra, irányváltásra van szükség, hogy az ország regionális politikáit modernebb irányba mozdítsuk el,” mondta Anton Marcinčin, az RRT programigazgatója és a kiadvány egyik szerkesztője.


A könyv egyes fejezeteit a szerzők egy 2021. júniusi felhívásra reagálva írták. Többszintű szerkesztői folyamaton estek át, beleértve egy háromfős tudományos tanácsot és két opponenst. A kiadvány végső formáját Anton Marcinčin és Jakub Csabay szerkesztők adták meg, a címlapot pedig Eduard Klena rajza díszíti. Az RRT egyben már dolgozik a 2022-es évkönyvön, illetve egy a legkevésbé fejlett járások (ún. NRO járások) témájával foglalkozó speciális kiadványon is.


„Az évkönyv számos ajánlást fogalmaz meg a döntéshozók irányában, hogyan lehetne jobban csinálni a régiófejlesztést. A célunk azonban nem az, hogy egyik vagy másik kormányt kritizáljuk: szakmai konszenzusra törekedünk a téma főbb kérdéseiben. Célunk az, hogy létrejöjjön egy hosszútávon gondolkodó, ésszerű fejlesztési stratégia, amit utána nem kellene kormányonként újratervezni,” mondta Jakub Csabay, a kiadvány egyik szerkesztője.


Az évkönyv támogatója a Szlovák Nemzeti Bank, kiadta a Szlovák Technikai Egyetem SPEKTRUM STU kiadója 400 darabos példányszámban.
Comments


bottom of page