top of page

Ötből hét törvény elfogadását javasolta a Kisebbségek Barátai Parlamenti Munkacsoport

Immár hatodszor ülésezett a Kisebbségek Barátai Parlamenti Munkacsoport (KBPM). A munkacsoport feladata, hogy kisebbségpolitikai szakértői véleményezzék a parlament elé kerülő, a kisebbségeket érintő törvényeket. Létrejötte annak köszönhető, hogy 2020 óta nincs a parlamentben a kisebbségeket képviselő párt, ezért az őket érintő kérdésekben gyakran akadozik a szakmai munka. A munkacsoport tagjai nem csak a kifejezetten kisebbségi irányultságú törvényeket véleményezik, hanem azokat is, amelyek közvetett módon érintik a kisebbségek életét.


„Minden egyes parlamenti ülésszak előtt átnézzük a napirendet, a fontos javaslatokhoz elemzéseket készítünk, és utána ezeket megbeszéljük partnereinkkel, a téma iránt érdeklődő parlamenti képviselőkkel. Tudatában vagyunk annak, hogy a képviselők nem csak a mi szakmai véleményünk alapján döntenek, de mégis fontosnak tartjuk, hogy egyáltalán megismerjék a kisebbségpolitikai szakértők véleményét ezekben a kérdésekben. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, van értelme a munkánknak, már több esetben tudtuk befolyásolni olyan kulcsfontosságú törvények szövegét, mint például az új építési törvény”, mondta Ravasz Ábel, a KBPM egyik alapítója és a Bél Mátyás Intézet elnöke.


A munkacsoport szakértői ezúttal hét törvénnyel foglalkoztak. Támogatásukat fejezték ki a mediális törvény kapcsán, amely már hosszabb ideje várja a második olvasatot, és amely rendezi a nemzetiségi műsoridők kérdését. Szintén egyetértettek a telekrendezési törvény módosításával, amely hatékonyabbá teszi a romatelepek alatti földrendezést. Pozitívan értékelték az államigazgatási törvény módosítását, amely megerősíti a romaügyi kormánybiztos pozícióját, ebben az esetben azonban további lépéseket javasoltak az ún. Fehér Könyv alapján. Támogatást kapott a profi szülőkről szóló új törvény, illetve a lakhatási támogatás bevezetésére vonatkozó képviselői javaslat is. A szakértők a támogatott törvények mindegyikéhez különvéleményeket, plusz módosító javaslatokat fogalmaztak meg.


A szakértők ugyanakkor nem támogattak két törvényjavaslatot. Ezek a szivárványos zászló betiltására vonatkozó diszkriminatív törvény, valamint a falurészek szétválására vonatkozó, a jövőben potenciális problémákat okozó képviselői javaslat voltak. A megfogalmazott vélemények teljességükben a Bél Mátyás Intézet oldalán elérhetőek.

A következő hetekben a KBPM további konzultációkat folytat majd egyéni képviselőkkel a módosító javaslatokról. Szintén tervben van több szakmai szeminárium, ahol nemzetközi szakértők mutatják majd be a jelenlegi trendeket a kisebbségpolitikában. A KBPM ezzel folytatja feladatának teljesítését, amely továbbra is a parlament kisebbségpolitikai munkájának segítése és feljavítása.
Tags:

0 views0 comments

Comments


bottom of page