top of page

Zabojovali sme za zachovanie stratégie pre podporu menšinových a regionálnych kultúr

Ministerstvo kultúry sa rozhodlo potichu zbaviť sa úlohy vytvorenia Stratégie rozvoja miestnej a regionálnej kultúry a kultúry národnostných menšín. Jednoducho to nechcú robiť, vraj to má zastrešovať splnomocnenec Bukovszky. Bohužiaľ, toto je ďalší znak toho, že pre ministerstvo menšiny nie sú prioritou. Zrušili sekciu menšinovej kultúry, okresávajú Kult Minor, odvolali štátnu tajomníčku Kumanovú a teraz rušia aj stratégiu. Všetko to hovorí o tom, že ministerstvo nemá žiadny záujem o menšiny a ich kultúry.


Za Inštitút Mateja Bela sme preto uplatnili zásadnú pripomienku do legislatívneho procesu a požadovali sme, aby sa ministerstvo nezbavovalo menšinovej agendy, ale naopak, vytvorilo rozvojovú stratégiu.


Richard Vaško a Ábel Ravasz

Na rozporovom konaní so štátnym tajomníkom Radoslavom Kutašom sme konzekventne zastávali tento názor. Z rokovania napokon odchádzame s prísľubom, že rozvoj menšinovej a regionálnej kultúry bude zahrnutý v dokumente Stratégia kultúry SR do roku 2030 v samostatnej kapitole.


Nie je to ideálny stav, ale ak sa tento sľub naplní, môžeme sa vyhnúť tomu, aby smerovanie menšinových kultúr diktovali rôzni politickí dobrodruhovia. Preto sme za Inštitút dali záväzok, že pomôžeme pri vypracovaní dokumentu. Zároveň budeme dozerať na to, aby sľub jeho vypracovania bol dodržaný.

3 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page